SZLAK NIEBO - ZIEMIA

Nasze działanie ma na celu stworzenie szlaku podróżniczego, religijno-historycznego, ukazującego piękno historii, religii i tradycji, a zarazem pokazującego nasz kraj w ścisłej łączności historyczno-kulturowej z krajami sąsiadującymi.

Szlak Niebo-Ziemia będzie ucztą dla podróżników pieszych, rowerowych, samochodowych, a także dla tych, którzy tę podroż zapragną odbyć tylko wirtualnie!

Z góry dziękujemy za Wasz wkład i pomoc!

WESPRZYJ

Szlak Niebo - Ziemia

Projekt Szlaku Niebo-Ziemia stworzony został z myślą szczególnie o miejscach pięknych, historycznych, z których bije źródło kultury i tradycji, a które często nie są tak znane i doceniane, jak powinny. Zapraszamy do podróży między niebem – duchowością naszej kultury a ziemią – pięknem przyrody i zabytków. Na trasie tej kolejnymi punktami, oprócz wielkich miast i centrów turystycznych, będą miejsca czarowne, pełne bogatej i – niestety – nieraz zapominanej historii oraz kultury.

1. Nasz szlak bierze swój początek w Będzinie, mieście o bogatej historii, pamiętającym przemarsz Jana III Sobieskiego na Wiedeń, mieście, w którym „obowiązkowymi” do zwiedzenia obiektami są przepiękny Królewski Zamek Będziński oraz Będzińskie Podziemia
  2. Trójkąt Trzech Cesarzy – kolejny punkt Szlaku – to miejsce niezwykle ważne dla polskiej historii; to tutaj zbiegały się granice trzech zaborów: pruskiego, rosyjskiego i austriackiego, tworząc symbol bogatej i trudnej historii Polski oraz będąc świadectwem jej wielokulturowości.
  3. Na trasie Szlaku Niebo-Ziemia znajduje się przepiękny obiekt Szlaku Orlich Gniazd, zamek obronny wzniesiony przez rycerza Niemierza herbu Strzała w Bydlinie; będąc na miejscu warto zobaczyć również XIX-wieczną kapliczkę z XV-wieczną figurą Matki Bożej Pocieszenia, otaczaną szczególną opieką jako niezwykły zabytek i obiekt kultu. Miejscowy cmentarz jest miejscem spoczynku legionistów marszałka Piłsudskiego poległych w obronie Ojczyzny w 1914 r.
  4. Zielonki i Bibice – kolejne punkty szlaku – to miejsca pamiętające najstarszą historię naszego kraju; dokumenty wspominają o odprowadzaniu dziesięciny dla Katedry Wawelskiej przez mieszkańców Bibic już w 1050 r., zaś Zielonki, wzmiankowane po raz pierwszy w 1270 roku (ale o wiele starsze) – to prawdziwy raj archeologów. Dziś obydwa miejsca to nie tylko tchnienie przeszłości, ale również i oaza pięknej przyrody oraz rekreacji.
  5. Po pięknej przygodzie w województwie małopolskim szlak Niebo-Ziemia prowadzi podróżników przez ziemie świętokrzyskie (Wiślica, Sandomierz) oraz Białystok – stolicę województwa podlaskiego, by ubogacać pięknem i głębią historii, religii, sztuki, połączonych z aktywną rekreacją oraz atrakcjami turystycznymi.
  6. Szlak Niebo-Ziemia kończy swój bieg w Wilnie, pozwalając na odnajdywanie tych bardziej i tych mniej znanych świadectw kulturowych, historycznych, religijnych i artystycznych powiązań Polski i Litwy. Miasto, tak ważne dla polskiej literatury i sztuki w przeszłości, również i dziś okazuje się inspiracją do twórczego działania, pozwalając lepiej zrozumieć polską kulturę i tradycję.

Pozostałe projekty i współrealizacje

Reprint "Miłosierdzie Boże" -
ks. dr Michała Sopoćki

Reprint Miłosierdzie Boże - ks. dr Michała Sopoćki