Nasze inspiracje

Opis pierwszego obrazu Jezusa Miłosiernego,
którego historia nas zainspirowała

Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Wilnie, gdzie znajduje się pierwszy obraz Jezusa Miłosiernego namalowany w 1934r. pod dyktando św. s. Faustyny Kowalskiej, na zamówienie bł. ks. Michała Sopoćki - przewodnika duchowego Świętej (która była obecna w pracowni malarza dwa razy w tygodniu przez sześć miesięcy).

Obraz Jezusa Miłosiernego jest z pewnością jednym z najważniejszych wizerunków - ikon w XX w. i w całej historii ludzkości. Płótno pędzla Eugeniusza Kazimirowskiego powstało w oparciu o objawienia św. s. Faustyny Kowalskiej, ponaglanej przez dłuższy czas do "namalowania" obrazu, poprzez który Jezus pragnął obdarzać ludzkość wszelkimi łaskami. Powstający z niemałym trudem, jedyny wizerunek powstały "pod okiem" Świętej, wielokrotnie poprawiany, aż do momentu uzyskania pewności, że jest zgodny z życzeniami Jezusa. Obraz wyjaśnia każdym swym szczegółem teologiczną głębię orędzia Bożego Miłosierdzia. Burzliwa historia płótna, które w cudowny sposób przetrwało wojnę, czasu komunizmu oraz okres zakazu szerzenia kultu Bożego Miłosierdzia, kończy się szczęśliwie w Wilnie. To właśnie tam, w przepięknym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, pielgrzymi z całego świata mogą dziś 24 godziny na dobę kontemplować obraz, który powstawał na oczach bł. ks. Michała Sopoćki oraz św. s. Faustyny Kowalskiej.