Nasze inspiracje

Opis pierwszego obrazu Jezusa Miłosiernego, którego historia nas zainspirowała

Obraz Jezusa Miłosiernego

Namalowany w 1934 r. w Wilnie na zamówienie bł. ks. Michała Sopoćki, przewodnika duchowego św. siostry Faustyny, obraz Jezusa Miłosiernego jest z pewnością jednym z najważniejszych wizerunków-ikon w XX w. i w całej historii ludzkości. Płótno pędzla Eugeniusza Kazimirowskiego powstało w oparciu o objawienia św. s. Faustyny Kowalskiej, ponaglanej przez dłuższy czas do "namalowania" obrazu, poprzez który Jezus pragnął obdarzać ludzkość wszelkimi łaskami. Powstający z niemałym trudem, wielokrotnie poprawiany, aż do momentu uzyskania pewności, że jest zgodny z życzeniami Jezusa, obraz wyjaśnia każdym swym szczegółem teologiczną głębię orędzia Bożego Miłosierdzia. Burzliwa historia płótna, które w cudowny sposób przetrwało wojnę, czasu komunizmu oraz okres zakazu szerzenia kultu Bożego Miłosierdzia, kończy się szczęśliwie w Wilnie. To właśnie tam, w przepięknym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, pielgrzymi z całego świata mogą dziś 24 godziny na dobę kontemplować obraz, który powstawał na oczach bł. ks. Michała Sopoćki oraz św. s. Faustyny Kowalskiej.

Wizerunek zapożyczony ze strony